Ελαιόλαδο Θάσου |
x Ο ελαιόκαρπος προέρχεται από ελαιώνες στους οποίους η καταπολέμηση του δάκου γίνεται με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους με βιολογικές μεθόδους ή χωρίς καμία καταπολέμηση. Παράγεται από την ποικιλία ελιάς "Θασίτικη" καλλιεργούμενη στο νησί της Θάσου.
Ο ελαιόκαρπος για επεξεργασία δεν περιέχει ξένες ύλες, δεν έχει δακοπροσβολές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% και δεν περιέχει αλλοιωμένους καρπούς σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%. Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία γίνεται εντός τριών ημερών, κατά ανώτατο όριο, από τη συλλογή του. Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου γίνεται σε κλασσικά ή φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία που διασφαλίζουν θερμοκρασίες της ελαιόπαστας, κατά τη μάλαξη όπως και σε όλες τις άλλες φάσεις επεξεργασίας, μικρότερες από 30 C. Το ΘΑΣΙΤΙΚΟ ελαιόλαδο έχει χρώμα βαθύ κίτρινο - χρυσαφί και χαρακτηριστικά ώριμου καρπού δηλαδή γεύση ώριμου καρπού ελιάς. Η κατηγορία του χωρίζεται σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ( Οξύτης από 0-0,8 βαθμούς) και ΠΑΡΘΕΝΟ (Οξύτης από 0,8 -1,5 βαθμούς). Επίσης για την σωστή επεξεργασία του ελαιοκάρπου, οι ελαιουργικοί συνεταιρισμοί του νησιού,εφαρμόζουν την από κοινού έκθλιψη του ελαιοκάρπου με αποτέλεσμα να παραδίδεται στους ελαιοπαραγωγούς ,η ίδια ποιότητα ελαιολάδου.
|