Search Hotels

Check-in date

calendar

Check-out date

calendar
book thassos hotel booking now

Currency Converter

currency converter calculate currency tourist foreign exchange rates
This converter obtains up to the minute exchange rates from Yahoo Finance by Thassos-Hotels.gr
You do not need to include a currency symbol such as € , $ ή £
You can include the cents decimal , such as 1345.89 if you like
Amount:
From:
To:


Partners-limenaria tours

Untitled document
ROMGREECE imobiliar turismul comerţul România Grecia turism comerţ agenţii hoteluri concediu
book thassos hotel book now
Ιστορία του νησιού Θάσου
Η Θάσος εμφανίζεται στο προσκήνιο κατά τις αρχές του 7ου π.Χ. αιώνα, σαν αποικία των Πάριων με ιδρυτή τον Τελεσικλή. Ωστόσο ο Ηρόδοτος λέει ότι στο νησί κατοικούσαν Φοίνικες πολύ πριν εγκατασταθούν οι Πάριοι, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την Ανατολική πλαγιά του όρου Φανός (Κοίνυρα), στους οποίους Φοίνικες οφείλουμε το σημερινό όνομα του Νησιού.

Οι Πάριοι ιδρύουν την πόλη τους στο Βόρειο τμήμα του νησιού (Λιμένας) και σύντομα την οχυρώνουν με τείχος 4.000 μ. περίπου , από μάρμαρο και σχιστόλιθο.

Στα 491 π.Χ. περνάει στην υποτέλεια των Περσών για να ελευθερωθεί μερικά χρόνια αργότερα έπειτα από τις Νίκες των Ελλήνων στην Σαλαμίνα κ.α.

Συμμετέχει στην Α' Αθηναϊκή συμμαχία της Δήλου χωρίς ωστόσο να αποκομίσει κάποια οφέλη από αυτήν. Το αντίθετο μάλιστα καθώς βλέπει να χάνει τα ερείσματά της στο χρυσοφόρο Παγγαίο και να της αποκόπτονται στρατηγικές θέσεις με την ίδρυση της Αμφίπολης. Στα 465 π.Χ. επιχειρείται αποστασία από την συμμαχία, η οποία όμως αποτυγχάνει και έτσι επιβάλλονται δυσβάστακτοι όροι που την μετατρέπουν σε πόλη δεύτερης κατηγορίας χωρίς μεταλλεία, εμπορικά κέντρα και με τα τείχη της κατεδαφισμένα.
Η στάση των Τετρακοσίων το 411 π.Χ. την αποσπά από την Αθήνα και θα ξεκινήσει μια διαμάχη μεταξύ φιλοσπαρτιατών και φιλοαθηναίων που θα κοπάσει στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. Ένα νέο πιο ευέλικτο διοικητικό σχήμα θα αντικαταστήσει το παλιό και θα προικίσει την πόλη με νέο πολεοδομικό σχέδιο με αγορά και άλλα δημόσια κτίρια. Στα 360 π.Χ. ιδρύουν στις παρυφές του Παγγαίου τις Κρηνίδες για αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού του βουνού.

Κατά τα χρόνια της Μακεδονικής κυριαρχίας η Θάσος θα κρατήσει μια θεωρητική ανεξαρτησία χωρίς όμως να έχει στην κατοχή της τις Κρηνίδες που περνούν υπό Μακεδονική κατοχή με την ταυτόχρονη ίδρυση των Φιλίππων στην ίδια τοποθεσία.

Οι Ρωμαϊκές λεγεώνες θα αφήσουν το νησί απείραχτο και μάλιστα ευνοημένο αφού η Ρώμη θα του δώσει τιμές και προνόμια.

Στην κατοπινή ιστορία αναφέρονται επιδρομές Βανδάλων και Σλάβων ενώ στα 904 μ.Χ. ο Αραβικό στόλος εξουδετερώνει στα νερά της τον Βυζαντινό. Τα επόμενα χρόνια μέχρι και την πτώση του Βυζαντίου το νησί περνάει διαδοχικές κατακτήσεις πότε από Φράγκους, πότε από Βενετούς, πότε από τοπικούς Βυζαντινούς Ηγεμόνες, πότε από Τούρκους για να καταλήξει οριστικά σ'αυτούς στα 1479 και να υπαχθεί διοικητικά στον μπέη της Καβάλας. Στα 1707 μ.Χ. το νησί έχει επτά με οκτώ χιλιάδες κόσμο που αποφέρουν στον αφέντη τους γύρω στις 30.000 λίρες από εκμετάλλευση ξυλείας λαδιού και κεριού.
Τα πλούτη του νησιού πόλος από ανέκαθεν για κάθε επίδοξο κατακτητή δεν ήταν δυνατό να αφήσουν αδιάφορους τους πειρατές. Έτσι οι κάτοικοι αναγκάζονται να αποσυρθούν στα ορεινά του νησιού.

Ο Γάλλος περιηγητής Cousinery όταν επισκέπτεται το νησί στα τέλη του 18ου αι. συναντά μόνο 2.500 κατοίκους αποτέλεσμα της πειρατείας της καταπίεσης και της επαχθής δουλειάς που επιβάλλεται από τους ντόπιους κοτζαμπάσηδες , που οδηγούν σε εξαθλίωση.

Από το 1813 έως το 1902, το νησί αποτελεί με σουλτανικό φιρμάνι, ιδιοκτησία του Βεζίρη της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλί, ιδιαίτερα φιλικού προς τους κατοίκους, αφού κοντά σε κάποια οικογένεια Θασιτών πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Τα πολυτάραχα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης οδήγησαν και πάλι το νησί σε οικονομική πτώση μέχρι την οριστική απελευθέρωσή του από τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη στις 17 Ιουλίου 1912.

Οδικό δίκτυο
Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι πολύ αξιόλογο και αναπτύσσεται περιμετρικά. Μόνο ο περιφερειακός δρόμος του νησιού έχει μήκος 100 χλμ. Υπάρχουν ασφαλτόδρομοι, που ενώνουν τα χωριά καθώς και δασονόμοι (χωματόδρομοι) 100 χλμ. Τα χωριά εξυπηρετούνται με λεωφορεία. Από Καβάλα προς Λιμένα Θάσου εκτελούνται με φέρι-μποτ και ιπτάμενα δελφίνια κάθε μέρα δρομολόγια όλο το χρόνο (1 ώρα και 45 λεπτά). Επίσης προς τον Πρίνο Θάσου πραγματοποιούνται κάθε μέρα πολλά δρομολόγια όλο το χρόνο. Τέλος, από Κεραμωτή προς Λιμένα γίνονται καθημερινά πολλά δρομολόγια. Επίσης γίνονται πολλά δρομολόγια την ημέρα με ιπτάμενα δελφίνια από Kαβάλα για Θάσο και αντιστρόφως.

Πληροφορίες:
Λιμεναρχείο Καβάλας, τηλ. (2510) 223716, Λιμενικός Σταθμός Κεραμωτής, τηλ. (25910) 51204

Εκδηλώσεις:
Παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας στο αρχαίο θέατρο του νησιού. Πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο με λαϊκούς χορούς και ψητά κατσικάκια. Κάθε τρίτη μέρα του Πάσχα λαογραφική εκδήλωση με χορούς γερόντων. Γέροι και γριές με παλιές ενδυμασίες χορεύουν, ενώ οι κοπέλες προσφέρουν στους επισκέπτες λουκούμια.

Σπεσιαλιτέ:
Φρέσκα ψάρια, αστακός, γαρίδες, μαύρο κρασί, γλυκό καρυδάκι, μέλι, ξερό χταπόδι, ηλιόκαυτο ψάρι, λουκουμάδες, αρνάκι και κατσικάκι.

Διαμονή - ξεκούραση:

Εστιατόρια στις παραλίες και στα κεφαλοχώρια. Αμμουδιές σε πολλές περιοχές του νησιού. Θαλάσσιο σκι στη Μακρύαμμο, ορειβασία στο Υψάριο, γήπεδο τέννις στη Μακρύαμμο.

Αγορά:
Είδη λαϊκής τέχνης, υφαντά, πήλινα και ξυλόγλυπτα.

Μαρίνα:
Σταθμός θαλαμηγών Γ' κατηγορίας για γενικό ανεφοδιασμό.

Pin It
 

studios -RANIA

Τα ενοικιαζόμενα studios και διαμερίσματα “RANIA” βρίσκονται στην καταπράσινη πλευρά του νησιού της Θάσου, στην πανέμορφη παραλία της Χρυσής Ακτής Σκάλα Ποταμιάς. Απέχουν μόλις 50m από τη θάλασσα. Βρίσκονται εντός της...

περισσότερα >>

Hotel Pavlidis

Pavlidis Hotel Limenas Pavlidis Hotel situated in Limenas very close to Thassos port and the center of the city in a...

Ψαροταβέρνα - ΑΡΜΕΝΟ

Ψαροταβέρνα- ΑΡΜΕΝΟ       Στην Σκάλα Μαριές Θάσου...

Thassos Hotels στο Facebook
     
Χαμηλότεροι ναύλοι +/- 3 ημερών