Search Hotels

Check-in date

calendar

Check-out date

calendar
book thassos hotel booking now

Συνεργάτες

Thassos Island.gr. Away to paradise. Θάσος
Ο καλύτερος τουριστικός οδηγός για το νησί της Θάσου. Πληροφορίες για: ιστορία, ήθη και έθιμα, χωριά, αξιοθέατα, φύση, παραλίες, διαμονή, διασκέδαση, χάρτες. Φωτογραφίες, Επαγγελματικός οδηγός Θάσου.

Car rental center in Crete island Greece Car Rental Crete Cheap and economy car hire for low budget holidays in Crete

Currency Converter

currency converter calculate currency tourist foreign exchange rates
This converter obtains up to the minute exchange rates from Yahoo Finance by Thassos-Hotels.gr
You do not need to include a currency symbol such as € , $ ή £
You can include the cents decimal , such as 1345.89 if you like
Amount:
From:
To:


Partners-limenaria tours

Untitled document
ROMGREECE imobiliar turismul comerţul România Grecia turism comerţ agenţii hoteluri concediu
book thassos hotel book now
Ιστορία των Μεταλλείων Θάσου
Περίληψη της εισήγησης του Ν. Επιτρόπου, Γεωλόγου  Ι.Γ.Μ.Ε.

Η Ν. Θάσος ήταν γνωστό μεταλλευτικό κέντρο με ιστορικές αναφορές (Ηρόδοτος, Στράβων), για την εξορυκτική δραστηριότητα των τότε γνωστών (Μόλυβδος – Σίδηρος – Χαλκός – Άργυρος – Χρυσός) βασικών και πολύτιμων μετάλλων και μαρμάρων ήδη από τον 7ο π.χ. αιώνα που συνεχίστηκε εντατικά μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Από τότε η μεταλλειυτική δραστηριότητα υπήρξε υποτονική και σποραδική (Βυζαντινοί χρόνοι – Οθωμανική κατοχή).

Στην αρχή του εικοστού αιώνα (1903) η Γερμανική μεταλλευτική εταιρεία SPEIDEL-Pforzeheim έλαβε από την Οθωμανική κυβέρνηση το δικαίωμα εκμεταλλεύσεως των ψευδαργυρούχων – μολυβδούχων και αργυρούχων μεταλλευμάτων του νησιού και έκτισε την μεταλλουργία των Λιμεναρίων.

Η εξόρυξη σε βιομηχανική κλίμακα με υπαίθριες και οριζόντιες εκμεταλλεύσεις αφορούσε ψευδάργυρο και μόλυβδο υπό μορφή ανθρακικών ενώσεων που είναι γνωστά με το όνομα ΚΑΛΑΜΙΝΕΣ. Το υλικό, μετά την διαλοή και εμπλουτισμό, κατεργάζονταν θερμικά (φρύξη) σε κατακόρυφους και οριζόντιους φούρνους ΟΧLAND, με τελικό προϊόν οξείδια ψευδαργύρου ZnO και μολύβδου PbO με μεγάλη ζήτηση τότε στην μεταλλουργία, φαρμακοβιομηχανία, παραγωγή χρωμάτων κ.λ.π.

Τα κύρια μεταλλευτικά κέντρα της εποχής εκείνης ήταν οι ΒΟΥΒΕΣ (περιοχή Λιμεναρίων) το μεταλλείο ΣΩΤΗΡΑ και η ΚΟΥΜΑΡΙΑ (περιοχή Καλύβια Λιμεναρίων).

Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους η μεταλλευτική δραστηριότητα διακόπηκε (1913) και μετά τα τέλη  του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα μεταλλεία περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο: Το νησί της Θάσου έγινε Ελληνική επικράτεια. Μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό στην αρχή της δεκαετίας του ’20, τα μεταλλευτικά δικαιώματα της  Γερμανικής εταιρείας Speidel περιήλθαν στην Βελγική εταιρεία VEILLE MONTAGNE, με θυγατρική εταιρική μορφή “Societe Hellenique Metallurgique et Miniere” που άρχισε αμέσως την εκμετάλλευση των ήδη αναφερθέντων μεταλλείων σε μεγαλύτερη κλίμακα, κατασκευάζοντας μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής οξειδίων ψευδαργύρου και μολύβδου στην παραλία Λιμεναρίων γνωστή ως «ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ» στους εντόπιους, (σύστημα Waeltz περιστροφικών κλιβάνων).

Το 1930 σταμάτησε η εξορυκτική δραστηριότητα και η λειτουργία της Μεταλλουργίας στα Λιμενάρια, λόγω της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της πτώσης των τιμών των μετάλλων.

Τα σιδηρομεταλλεύματα της Θάσου άρχισαν να εξορύσσονται από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 από την μεταλλευτική εταιρεία ΧΟΝΔΡΟΔΗΜΟΣ/ΑΘΗΝΑ, που δημιούργησε την μεγάλη υπαίθρια εκμετάλλευση στη θέση ΜΑΥΡΟΛΑΚΑΣ και ΤΖΙΝΕΣ, 5 χιλιόμετρα από τα Λιμενάρια. Η εταιρεία ΧΟΝΔΡΟΔΗΜΟΣ είχε δραστηριότητα μέχρι το 1962 με παραγωγή 2 εκ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος, που φορτώνονταν στην ΣΚΑΛΑ ΜΑΡΙΕΣ για εξαγωγή στος χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία-Βέλγιο-Ολλανδία).

Σχεδόν παράλληλα με την παραπάνω εταιρεία άρχισε να δραστηριοποιείται και η διάδοχος εταιρεία της VEILLE MONTAGNE (κοινοπραξία ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Α.Ε.-SCHMIDT-KRUPP) με την παραγωγή σιδηρομεταλλευμάτων στην ευρύτερη περιοχή ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ  και ΚΟΥΠΑΝΑΔΑΣ με υπαίθριες εκμεταλλεύσεις. Οι φορτώσεις γίνονταν από την περιοχή «Μεταλλεία» Λιμεναρίων και ο αγοραστής ήταν η Γερμανική μεταλλουργική εταιρεία KRUPP.

Από το 1962 σταμάτησε κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα στη Θάσο. Κύρια αιτία αναφέρεται η ανακάλυψη πλούσιων και φθηνότερων στην εξόρυξη κοιτασμάτων σιδήρου στην Αφρική και στη νότια Αμερική.

history_of_metal
Pin It
 

Hotel Diamond

Hotel Diamond Limenaria Thassos Hotel Diamond is a 3 star hotel located in Limenaria, Thassos at a distance of only 50 meters from the waves of the great beach, following the European standards. The Hotel Diamond is a family business where hospitality is on the first place. Room facilities Hotel Diamond offers 21 spacious rooms equipped with: refrigerator telephone satellite TV air...

περισσότερα >>

Ilio Mare beach hotels & resorts

Ilio Mare Luxury Beach Hotel Prinos Thassos Ilio Mare, a 5 star beach hotel and luxury resort on Dassilio Skala...

studios - Αργυρή

Για φθηνές διακοπές 6 καινούργια studios σας περιμένουν 100 μέτρα απο...

HOTEL ENAVLION Batagianni

Hotel Enavlion Skala Panagia Hotel Enavlion located at Skala Panagia Thassos, a 3 star hotel amphitheatrically built...

Thassos Hotels στο Facebook
     
Χαμηλότεροι ναύλοι +/- 3 ημερών